KISMAMÁKNAK (IS)

Szóljon ez a honlap mindenkinek akit a kismamaság érdekel.Mit tegyünk előtte, mi lesz velünk utána, hogyan egyeztetjük a családot és a munkát?

A terhes és szoptató anya tápanyagszükséglete:

Már a fogamzás előtt döntő a táplálkozás! Az energiaszükségletet befolyásolja a leendő édesanya életkora (serdülőkorú kismama energia szükséglete magasabb), az anya terhesség előtti súlya, az anya aktivitása és egészségi állapota is. (Sajnos a lelki állapot is sokszor beleszól a táplálkozásunkba.) Az első trimeszter idején az energia szükséglet 100 kca-val, 2. trimeszter alatt 300 kcal-val, 3. trimeszterben 400 kca-val emelkedik. Tejelválasztás igazából a szülést követő 2-3. napon indul be.      

  •  Nálam csak az 5. napon indult be a tejelválasztást. Ennek az oka az is lehetett, hogy úgy gondoltam ki kell pihennem a szülést és csak a 3. napon mentem baba-mamás szobában. Második gyermekemnél már rutinosan rögtön a baba mamás szobába kerültem. Így jobban tudtam pihenni és csak a látogatókat kellett korlátozni. A tej pedig időben elindult. És vígan szophatott a kisbabám.

A terhesség  előtt is termelődhet egy két csepp tej, szülést követően pedig az un. előtej termelődik, ami jelentős védőnyag tartalma miatt rendkivűl fontos az kisbabád számára.

A napi kalória és szénhidrát mennyiséget 5-6 étkezésre célszerű elosztani, a nagyobb vércukor ingadozások kiküszöbölése céljából.

Ne együnk a vércukrot hirtelen megemelő élelmiszereket ilyenek a cukorral, mézzel készült italokat, ételeket. Szölőt kerüljük magas cukor tartalma miatt.De együnk napi rendszereséggel gyümölcsöt. Nagyobb mennyiséget fogyaszthatunk pl.: almából, málnából, eperből, egresből, ribizliből, grapefruitból. Kevesebbet: narancsból, mandarinból, meggyből és cseresznyéből. (Ez igazán rossz hír annak aki összel és télen várandós.)

Kerüljük a lisztes árúk, gabonatermékek, burgonya nagyobb mennyiségű fogyasztását.

Fontos a jó minőségű fehérje bevitel pl.: sovány húsok, felvágottak, túró, sajtok, tej.

Zsír szükséglet nem emelkedik jelentősen. Napraforgó olaj, margarin , olivaolaj részesítendők elönyben.

Az étrend alapját a zöldségek, főzelékek és saláták jelentik. Előnyöse, mert energia és szénhidráttartalmuk alacsony, de jelentős rostforrások.

  • Magasabb szénhidráttartalmú zöldségek pl.: burgonya, zöldborsó, sárgarépa, kukorica, sütőtökés szárazhüvelyesek(szárazbab, sárgaborsó, lencse és szója)
  • Alacsonyabb szénhidráttartalmú zöldségek pl.: saláta, káposzta, tök, zöldbab, karfiol, sóska, spenót, kelbimbó, brokkoli, retek, uborka, zöldpaprika, zeller, petrezselyemgyökér, paradicsom és gomba.

Zsemle és fehér kenyér helyett egészségesebb a barna vagy rozskenyér fogyasztása.







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 4
Heti: 11
Havi: 29
Össz.: 4 840

Látogatottság növelés
Oldal: Mit együnk?
KISMAMÁKNAK (IS) - © 2008 - 2024 - kismamaknakis.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »